středa 8. července 2015

ŠANGRI-LA - pochopení a cesta...


Krásný večer!
Dnešní pozdrav zasílám z Českých Budějovic. Krásné jihočeské město, vážně. Prošlo velkou změnou od doby, co jsem do města zavítala jako dítě školou povinné. Dnešní den byl celý takový inspirativní, k zamyšlení se nad podstatou života, hledání sebe sama a životních hodnot. Vím, zní to jako klišé, ale dnešní den, takový byl...Mohla jsem se pomocí výstavy ponořit do různých části světa, prohlédnout si kulturu jiných zemí a pomocí filmu poznat život spisovatele Paula Coelha.
 
 
 V Jihočeském muzeu jsme navštívili výstavu ŠANGRI-LA. Stručně popíšu, protože to se jinak musí vidět. Expozice je největší autorská výstava tohoto druhu ve Střední Evropě. Představuje magickou cestu za bájným údolím věčného štěstí ŠANGRI-LA, skrytým „někde v Himálaji“. Podává zajímavý přehled o čtyřech zemích: NEPÁL – TIBET – BHÚTÁN - INDIE. Vše začíná v barvitém animismu, působivém zrodu dalších kultur. Projdete tropickým pralesem s živými krokodýli, hady, gekony, želvami. Expozici mnoha vděčných zážitkových instalací provází stovky velkoplošných fotografií instalovaných moderně i netradičně, tisíce cenných sbírkových předmětů. Všude se mísí vůně buddhistických tyčinek, indického koření a čajů…
 

 
Život je někdy velmi skoupý, uplynou dny, týdny, měsíce a roky, aniž člověk zažije něco nového.
Ale pak se otevřou dveře a dovnitř se vřítí lavina. V jednu chvíli nemáte nic, a najednou máte víc, než dokážete přijmout.
 
Člověk miluje, protože miluje. Není k tomu žádný důvod.
Paulo Coelho
 
Petra
 

Žádné komentáře:

Okomentovat