sobota 18. července 2015

Stav plynutí

Není pravda, že máme málo času. Všichni máme stejně času. Jen ho někteří hodně promarní.
Seneca
  
Jakoukoliv příležitost, kterou odložíte na jindy, odkládáte téměř navždy.
Dlouho jsem odkládala řádný odpočinek a proto jsem se rozhodla dnešní den věnovat sama sobě.
Nic nedělat....jen ležet, sedět nebo jen tak meditovat.
 
Společně s Julinkou vymalujeme omalovánku, která nám podle "návodu" přinese ideální stav mysli.
Tedy máme se úplně přestat starat o svět okolo ani o nějaké své pocity z čehokoliv. Říká se tomu

flow neboli stav plynutí. Je to moment zapomenutí na sebe sama. Já mám tedy radost, že tu chvíli můžu strávit s Julinkou a na to nechci zapomenout!

 
 Jen pro zajímavost:
Možná jste viděli dobrodružný film z roku 1995 První rytíř se Seanem Conerym a RichardGerem. Potulný rytíř Sir Lancelot, kterého hraje Richard Gere, si vydělává na živobytí výukou šermu.
V jedné scéně, vyzve Lancelota na souboj o pytlík zlaťáků chlapík medvědí postavy, jménem Mark. Chvíli spolu zuřivě bojují, ale nakonec Lancelot protivníka odzbrojí.
Zmatený Mark se ptá, jak to Lancelot dokázal, a jestli za tím je nějaký trik. A Lancelot mu dá tři cenné rady. Za prvé, pozoruj svého protivníka a pochop jak myslí a jak se pohybuje. Za druhé, čekej na rozhodující okamžik, a když přijde tak zaútoč. Až do tohoto okamžiku se Mark usmívá, protože tohle se přece může naučit. Poslední Lancelotova rada, ale není tak prostá. Za třetí, říká Lancelot, se přestaň starat o to, jestli přežiješ či ne. Bojuj tak jako by na tom vůbec nezáleželo. Mark bezradně zírá, zatímco se Lancelot jen smutně směje a odjíždí do zapadajícího slunce jako nějaký středověký kovboj.
Lancelot bojuje lépe než ostatní, protože našel způsob, jak snížit stres ze souboje na nulu. Protože mu nezáleží na životě, může bojovat s čistou hlavou. Všechno je otázka koncentrace a schopností.
 
Asi vůbec nejúčinnějším způsobem docílení tohoto stavu je bezpředmětná meditace nebo tzv. jogging, neboli běh v aerobním tepovém pásmu (tedy pomalu, tak abychom mohli bez problému při běhu hovořit) po dobu alespoň 25 minut. Nejlépe hned ráno po probuzení. Pak positivní účinek promění kvalitu celého vašeho dne.
Většina lidí, kteří pravidelně běhají, se po patnácti až třiceti minutách intenzivního pohybu dostanou do stavu mysli, kdy se spontánně vynořují pozitivní, nebo dokonce tvůrčí myšlenky. Méně si uvědomují sami sebe a nechávají se vést rytmem pohybu, který je podporuje a posiluje.

 

Vím, že dnes nepůjdu běhat, ale určitě si přečtu pár stránek z knihy Paula Coelha a podívám na Úsměv Mony Lisy v televizi (nebo třeba vyhrají Vraždy v Midsomeru).Třeba...
 
 
Nikdy není lidská mysl naladěna radostněji, než když našla svou pravou práci.
 Určitě dnes nebudu tak úplně bez pracovních povinností, ale vím, že tyto činnosti budu dělat ráda.
Pěkný den!
Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat